Pozivamo Vas da zajedno s nama i ove godine za Dan Grada Delnica, na Ivanje, u srijedu 24.06.2020. u 16:30 pred hišom Rački pogledate tradicionalne 12. ”ivajnske kresnice”, u kojima će naša Etno-udruga ”Prepelin’c” Delnice i ove godine uprizoriti stari goranski ivanjski običaj, pri kojem su neudane djevojke za Ivanje u polju ubirale ivančice, misleći pritom na svoje simpatije, a zatim bi odlazile do krova neke stare mjesne hiše (kuće) prekrivene krovnom daskom te bi na njega svaka bacila svoj vijenčić, a redni broj krovne daske na kojem bi se zaustavio tumačile su kao broj godina, za koji će se svaka od njih udati.

 

U nekim su goranskim mjestima takve djevojke nazivane ”kresnice” ili ”ivanjske kresnice” te su čak znale pritom biti odjevene u svečanu bjelinu i kretale bi se selom u povorci, pjevajući stare tradicijske ivanjske pjesme, držeći u rukama upaljene svijeće.

Etno-udruga ”Prepelin’c” Delnice taj ne samo delnički, već općenito goranski običaj, uprizoruje od 2009. godine pred najstarijom sačuvanom kućom u Delnicama, hišom Rački, iz druge polovice 18. stoljeća, a delničke ”ivajnske kresnice” redovito u tom uprizorenju prate goranski svirači harmonika – heligonkari, a pojedinih godina i manji instrumentalni sastav, dok okupljena publika bodri djevojke ”kresnice” u njihovim pokušajima da vijenčić spleten od ivančica ”odleti” na što viši red krovne daske.