U sljedećih nekoliko tjedana na stranicama emisije IKB Ča Skalice imat ćete prilike pročitati i ukoliko želite naravno isprobati tradicionalne goranske recepte iz knjige Blažice Sveticki. 

„Kuharica iz bakine škrinjice – običaji tijekom godine“, autorice Blažice Sveticki, rezultat je 10-godišnjeg rada, zapisivanja, istraživanja, stvaranja fotografskog i pisanog fonda.  To je kruna je projekta „Iz bakine štrinjice“ koji se pored istraživačkog i edukativnog programa provodi i u vidu manifestacija putem kojih se upoznaje javnost s tradicijom i baštinom goranskog kraja.
Pregledom kuharice upoznajemo se s običajima goranskog kraja i idealan je poklon za sve ljubitelje starina. 

U predblagdansko vrijeme uoči Božića „Kuharicu iz bakine škrinjice“ možete nabaviti po promotivnoj cijeni od samo 100 kuna i to u sjedištu Udruge Plodovi gorja u Ravnoj Gori ili dostavom na adresu.

Informacije na mail: plodovi.gorja@gmail.com, mob 098 260 209 ili 098 365 692 ili na www.plodovigorja-gk.hr

 

Kuharica iz bakine škrinjice nije tipična kuharica jer ne sadržava samo recepte već podsjeća na  tradiciju i običaje, neke već pomalo i zaboravljeneKnjiga započinje s običajima Korizme i Uskrsa i jelima koja prate ovaj blagdan, slijede jela uz proljetne radove, košnju sijena…, jesenska jela uz kopanje krumpira i druge jesenske radove, sve do običaja i jela Božića, zimskih jela uz čišćenje snijega i prezimljavanje sve do pusta, a završava jelima i s običajima uz posebna događanja: rođenja, prve pričesti, krizme, vjenčanja… Posebno je predstavljeno kako ravnogorska škola čuva tradiciju uz recepte za pripremu kruha, predstavljane su i ravnogorske udruge u kulturi koje usko sudjeluju u projektima Udruge „Plodovi gorja Gorskog kotara“ uz recepte za velika društva te na kraju i slastice od plodova gorja te odabrani recepti autorice.

Kuharica je formata A4  na 280 stranica, tvrdog uveza, u nakladi od 1000 primjeraka. Tisak Grafika Helvetica d.o.o. Rijeka, izdavač: Udruga „Plodovi gorja Gorskog kotara“.

U kuharici koja prati običaje goranskog kraja  ima ukupno 170 recepta.

Tako su zabilježeni i jesenski običaji kolinja s receptima… više pročitajte na ovom linku!