Poznati specijalitet ovog kraja

Sastojci za 5-6 osoba:

  • 600 g brašna
  • 3 jaja
  • 30 g soli
  • 3 žlice ulja
  • 180 ml vode

Priprema:

Glatko brašno prosijati na radnu površinu ili u posudu za miješanje. U brašnu napraviti udubinu u koju staviti jaja, sol i nešto više od pola količine vode. Zamijesiti tijesto uz dodavanje ostatka vode. Ulje dodati na samom kraju. Tijesto treba biti glatko i elastično, bolje da je malo mekše nego žilavo i tvrdo jer se tijesto može u hodu po potrebi malo posušiti.

Gotovo tijesto oblikovati u kuglu pa razvaljati tanko što više u oblik elipse ili kvadrata na debljinu od maksimalno 1 mm. Po želji mogu biti i tanji, važno je da je tijesto na svim dijelovima jednake debljine kako se kod kuhanja ne bi dogodilo da je dio fuži prekuhan, a dio još tvrd. Radnu površinu i tijesto konstantno lagano posipavati brašnom da se tijesto ne bi zalijepilo jer će se jedino tako kvadratići nakon rezanja lako odvajati.

Razvaljano tijesto (u slučaju da je mekano) ostaviti petnaestak minuta da se prosuši na zraku za koje vrijeme pripremiti poseban stolnjak za gotove fuže i čistu kuhinjsku krpu za odlaganje kvadratića tijesta.

Tijesto odrezati na 3 trake pa svaku na manje rombove (cca 3×3 cm). Lagano ih prebaciti na kuhinjsku krpu. Odvajati po komad te uz pomoć štapića za ražnjiće oblikovati fuže tako da se tijesto stavi na unutarnji dio prstiju jedne ruke, drugom rukom položi štapić za ražnjiće na jedan ugao tijesta te ga zarola prema suprotnom uglu (kao kiflicu) i prstom malo potisne da se zalijepi. Štapić se izvuče iz tijesta i gotov fuž odloži na stolnjak.

Osim sa štapićem fuže se može raditi tako da se dva suprotna ugla svinu prema sredini i pritisnu da se zalijepe.

Fuži se tradicionalno poslužuju uz kokošji gulaš, a možete ih poslužiti i uz: goveđi gulaš, umak od: gljiva, šparoga i pršuta ili već po vlastitoj želji.