Klapa Zvonejski kanturi, osnovana je 1999. godine, dolazi iz zaleđa opatijske rivijere, općine Matulji. Djeluje u okviru udruge Zvonejski kanturi – Zvoneća njegujući tzv. kanat, autohtoni način, istarskog i sjevernojadranskog primorja i dalmatinski melos. Uspješno ga je pronijela na mnogim nastupima diljem Hrvatske, Slovenije i Italije. Na 17. Festivalu klapa Istre i Kvarera 2014. u Buzetu osvojila je nagradu za najbolju izvedbu napjeva s elemantima istarsko – primorskog melosa koju dodjeljuje Hrvatski radio – Radio Pula. U posljednje tri godine domaćin je Lipanjskom susretu klapa u Zvonećoj koji se održava povodom Antonje, blagdana zaštitnika mjesta, ugošćuje najkvalitetnije klape Istre, Hrvatskog primorja i kvarnerskih otoka.

Svoju svestranost Zvonejski kanturi dokazuju i višegodišnjim sudjelovanje u opernim izvedbama HNK Ivana pl. Zajc u Rijeci – Cavalleria Rusticana (2010/11/12/13) i Aida (2013/14).

Svoj prvi nosač zvuka Oj, Zvoneće, klapa je objavila 2007. godine. Na njemu su, između ostalog, zabilježeni napjevi Zvoneće, izvedeni načinom karakterističnim za pjevanje istarskog melosa. Upravo je pjevanje i sviranje na istarskoj ljestvici na popisu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a, a klapa Zvonejski kanturi ovime je dala svoj snažan doprinos njenom očuvanju. Ove, 2014. godine, povodom 15-te obljetnice uspješnog djelovanja, objavila je i drugi album Naš kanat i pisma, posvećen glazbenom nasljeđu Istre, Kvarnera, Dalmacije, kao i obradama hrvatske zabavne glazbe.

Članovi klape:

Franko sušanj – prvi tenor

Daniel Pošćić – prvi tenor

Dalibor Puž, Marino Ivaničić i Željko Kinkela – II. tenori

Pjero Pobar, Edin Čekada, Milan smajla – baritoni

Zdenko Božić, Egon Marion – basi

Voditelj: Milan Smajla

Umjetnički voditelj: saša Matovina

Zvonejski kanturi

Zvonejski kanturi