Kulturno-umjetničko društvo «Učka» Matulji osnovano je 1954.g unutar kojeg djeluju mješoviti pjevački zbor, dramska sekcija i tamburaški sastav. 1962. Maestro Leo Ivančić , inače školski profesor glazbenog i pedagog, osniva ženski pjevački zbor «Učka».U to vrijeme zbor je najbrojniji jer su mlade članice prelazile iz osnovnoškolskog zbora u «veliki ženski» zbor. Uz kratku pauzu ratnih devedesetih i uz izmjenu još dva dirigenta zbor se uspio održati do danas. 2012. godine je zbor izdao svoj cd «Zlato pod Učkun» i svečanim koncertom obilježio zlatni jubilej. Uz našeg vrijednog voditelja prof. Sašu Matovinu postigli smo brojne uspjehe.

«Nagrada za najbolje oblikovan zborski zvuk « na državnom natjecanju 2013 u Novigradu
Brončana diploma na Međunarodnom natjecanju u Riminiju u Italiji 2014.g u kategoriji «Folklor»
«Nagrada za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja» na državnom natjecanju 2015. G u Novigradu
«Nagrada za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja» na državnom
natjecanju 2016.g u Rovinju
5. Srebrna plaketa na 3.natjecanju hrvatske tradicijske vokalne glazbe u Zagrebu 2015.g

“Dvije godine zaredom zbor je osvojio nagradu za izvedbu djela Ivana Matetića Ronjgova čiji repertoar zbor posebno njeguje i nastoji očuvati i približiti mladim generacijama jedinstvenu istarsku ljestvicu, koja se nalazi i na UNESCO popisu zaštićene kulturne baštine. Zadovoljni smo jer smo primili od uvaženih glazbenih stručnjaka izuzetne pohvale za našu izvedbu djela «Ćaće moj» nadgrobna naricaljka autora I.M.Ronjgova i raritet u reperoaru zborova upravo zbog težine djela. Njegova djela kao «Pod Učkun kućice bele», «Roženice», «Vasica» i mnoge druge su upravo ono što ovom zboru prirodno leži i zbog govora čakavštine i razumijevanja tematike i načina pisanja autora. Voljeli bi da i nove generacije pjevačica prenose našu kulturnu baštinu širokoj publici i da ta djela ostanu zapamćena.
Isto tako nastojimo na tim temeljima istarskog folklora kreirati i nove skladbe, te i na taj način promovirati našu baštinu. Najnoviji naš projekt je skladba «Oda zavičaju» koja u sebi koristi elemente istarske ljestvice i veliča ljubav prema rodnom kraju.”