Mala povijest pjesme :1994.-2018.

BOŽIĆ JE JUDI (gl./tekst Dražen Turina ŠAJETA,1994.g.)

Sve se počelo „kuhati“ 1993.g.,kada Šajeta počinje snimati prve pjesme za svoj prvi

album ČESTITKE I APLAUZI.Ono pravo snimanje kreće u 1994.g. u studiju Srića u Dragi

/Srića je tada i ton majstor i producent/.Za vrijeme snimanja oformio se bend Capra d’ Oro – Zlatna koza.Bilo je to vrijeme velikog zamaha ČA-VAL-a,u kojem su u našem kraju,dominirala izdanja producenta Koraljka Pasarića („Nema problema“).Upravo Koraljko,nakon dva izdanja ČA-VAL kasetta potiče Šajetu da se napravi i treća casetta ČA-VAL – BOŽIĆ NA KVARNERU.U to vrijeme „umire“ ploča, CD-i su se tek pojavljivali,(i bili vrlo skupi),pa su se Božićne pjesme snimile na casetti.

Za casettu je trebalo napisati Božićnu pjesmu.“Doma sam je napisao“,prisjeća se Šajeta.“Posvetio sam je Božiću u svojoj obitelji,mojoj noni,prije svega koju i spominjem u pjesmi „.

I tako se na casetti BOŽIĆ NA KVARNERU,pojavila prva verzija pjesme BOŽIĆ JE JUDI,u izvedbi  ŠAJETE & KOMPANIJE,(4,31)…to je rijetka snimka iz 1994.g. Na snimci pjesme su: Duško Jeličić-Dule,VIM (Vjeko Alilović-Miro Paušić).“Htio sam da pjesma ima i malo roka i hip-hopa,jer je u to vrijeme to bio trend.Pjesmu su snimali oni koji su se zatekli u studiju ; Ivana Jovanović-Mlakar,Petković,Grakalić,Edi Lazarić….“

Nakon što je snimljena casetta, pjesma se počela vrtiti u tada vrlo popularnoj emisiji Radio Rijeke ČA-VAL,i stekla veliku popularnost.

U vrijeme snimanja albuma BLUES BERAČA ŠPAROGA,(1995/96.),susret sa Elvisom Stanićem rezultira nastankom ove današnje, najpopularnije izvedbe pjesme, koju svi pjevaju.U toj su verziji Šajeta,Duško Jeličić-Dule,Mario Lipovšek Battifiaca,Elvis Stanić,Ivan Popeskić,Martina Majerle,Kristina Radovčić-Kiki ….Kasnije je pjesmu snimio i dječji zbor Tratinčice iz Rijeke.

Do danas,pjesma BOŽIĆ JE JUDI,je najizvođenija pjesma na Kvarneru i jedna od najizvođenijih

novoskladanih pjesama o Božiću u Hrvatskoj.U vrijeme nastanka pjesme,prisjeća se Šajeta, „…želio sam da se u njoj pjeva o pravim Božićnim motivima.Tada,te daleke 1993.g. autori su se na neki način bojali u pjesme stavljati vjerske motive,pa je u pjesmama uvijek bilo puno snijega,borića,kuglica….a ja sam odmah u tekst unio Isusa i prave simbole Božića.Zato je do danas ona ostala pjesma koju volimo…“

Osnivanjem HGU PGŽ pjesma postaje sastavni dio glazbenog brenda udruge,koncerta koji po njoj nosi naziv – BOŽIĆ JE JUDI,koncerta kojim svake godine glazbenici upućuju svoju pjevanu božićno-novogodišnju glazbenu čestitku.

Danas pjesmu pjevaju brojne klape,zborovi,pojedinci,škole,umirovljenici…….