U večerašnjoj “IKB Ča skalici” uz Matea Pilata pridružit će nam se i Njegov mentor Alan Poropat.
Mateo Pilat, nova nada hrvatske glazbene scene, široj javnosti, se predstavio u prvoj sezoni natjecanja The Voice i svojim glasom i interpretacijom osvojio brojna srca, osobito ženskog dijela publike. Savjeti i bezrezervna podrška tadašnjeg mentora Jacquesa Houdeka puno mu znače i smatra ih pokretačkom snagom na daljnjem putu.
Ovaj zgodni, talentirani 22.godišnjak prve glazbene korake je napravio u rodnoj Istri i već kao devetogodišnjak nastupio na brojnim dječjim festivalima i redovito osvajao nagrade. Gorljivu ljubav prema glazbi razvio je zahvaljujući roditeljima, trima starijim sestrama i Alanu Poropatu, čija je Udruga Mali Veliki Mikrofon okupljala ( i još uvijek okuplja) veliki broj nadarene djece i mladih.
Kao teenager, Mateo je sudjelovao u stvaranju albuma “Traži se prijatelj“, namijenjenog Savjetovalištu “Luka Ritz“ i borbi protiv nasilja među djecom, snimivši duet sa Marijanom Batinić.
Nastupom na promotivnom koncertu u Zagrebu izazvao je oduševljenje publike ali i brojnih poznatih starijih kolega, što mu je učvrstilo odluku da slijedi svoje glazbene snove.
Kako je još u dječačkim danima upoznao autorice Ines Prajo i Arijanu Kunštek,
čije pjesme je pjevušio i doma, bilo mu je prirodno povjeriti im stvaranje pjesama za njegov budući prvijenac.
Suradnja s producentom Dejanom Oreškovićem ga je oduševila i polučila uspjeh na ljetošnjem festivalu MIK, gdje je Mateo s nepodijeljenim simpatijama publike i stručnog žirija proglašen za najboljeg debitanta.
Iako je sve u njegovom životu obilježeno i protkano glazbom, Mateo je uspio položiti sve ispite na studiju Mediteranske Poljoprivrede i sada sprema diplomski rad. Smatra da se glazba i priroda neprekidno prožimaju i zato mu je bilo lako odabrati studij i s uspjehom ga privesti kraju.
Svoj prvi singl Izgubljeni Raj, smatra skoro autobiografskom pjesmom, jer je doživio svaki ton i svaku riječ kao osobnu priču. Zbog toga je presretan i za svoju autorsku ekipu u šali kaže da su spoj vidovnjaka, čarobnjaka i psihologa koji ga u trenu “pročitaju“ i točno znaju što bi želio poručiti pjesmom, pa čak i tajnu adresu na koju bi je poslao.
Za svoj prvi single kaže da je prekrasna suvremena priča o kraju ljubavi s kojom će se mnogi poistovjetiti- “U današnjem trenutku se rastanci odvijaju tako, bez patetike, nastojite ostati na nogama, biti cool i u prijateljskim odnosima s onima koji vam slomiju srce. Nema više Romea i Julije, nitko ne umire, ali to je ipak mala, nevidljiva smrt za koju znamo onda kada smo ostavljeni. Sam naslov pjesme je sve rekao…“
Koliko god pjesama o ljubavi bilo napisano i ispjevano, “Izgubljeni raj“ i Mateova izvrsna interpretacija zvuče novo, svježe i traže još.