Premijerno!  UTORAK, 16.VELJAČE 2021. GODINE U 18.00 SATI na ovoj stranici.

Poklade, maškare, mesopust,fašnik, pust, karneval… Sve su to nazivi za razdoblje nakon Nove godine, do Čiste srijede ili Pepelnice. U to vrijeme svatko ima priliku postati netko drugi ili nešto drugo.
Da je ove godine bilo isto kao i svake godine – nije. Izostao je zvuk harmonike, bubnja, trube i činela, vesela pjesma , ples, smjeh i šala. „Peto godišnje doba“ bilo je daleko tiše i mirnije nego inače. Želja i nastojanje za očuvanjem običaja očitovalo se putem tradicionalnih pozdrava „mesopusnih“ glazbi no ove godine bili su to pozdravi upućeni naseljima, a ne ponaosob članovima svakog domaćinstva. I ove će godine dobro pobijediti nad zlim, proljeće nad zimom, a sve nevolje i nedaće utjelovljene u liku „Mesopusta“ biti će okončane. Svako će mjesto u skladu sa epidemiološkim mjerama ispratiti „peto godišnje doba“ i pohraniti svoje „krabunosno, krabuljno, mačkarano“ ruho do iduće godine.
U duhu „mesopusne“ tradicije i nametnute nužnosti „virtualnog svijeta“ Vinodolska općina i TZ Vinodolske općine u suradnji sa udrugama za narodne običaje i brojnim štovateljima „mesopusnih“ običaja, priredila je tridesetak prigodnih minuta posvećenih „mačkarama“ Bribira, „krabunosima “ Grižana i Triblja i „krabuljama“ Drivenika.
„Mesopust u Vinodolu“ utorak, 16.veljače 2021. godine u 18.00 sati može se pratiti putem internetske stranice Vinodolske općine vinodol.hr , stranice TZ Vinodolske općine www.tz-vinodol.hr, Facebook stranice Vinodolske općine , Facebook stranice TZ Vinodolske općine i You tube kanala „Va našen Vinodolu“.