Poznati istarski radijski voditelj i glazbenik Serđo Valić jutros je u svom rodnom Raklju uživo, u istoimenoj emisiji Radio Pule, promovirao svoju novu pjesmu – ‘Žurnada’.
U ‘užarenoj’ atmosferi kojoj su, uz brojne goste i domaćine nazočili poznati istarski političari Maja Šarić te sam župan Valter Flego, poseban gost emisije ‘Žurnada’ bio je porečko-pulski biskup u miru, monsinjor Ivan Milovan.
‘Žurnada’ je nastala temeljem istoimene emisije, s kojom Valić već godinama obilazi Istru i uživo prenosi slušateljima diljem svijeta život istarskog čovjeka, narodnu pjesmu i običaje.
Tekst za ‘Žurnadu’ napisao je poznati tekstopisac istarskih narodnih kanti Josip Bilić Gašpar, autor glazbe je Žarko Siriščević, a aranžman potpisuje Mauro Giorgi. U pjesmi su uz Valića sudjelovale i članice VS Brajde iz Poreča, Đino Bučić, mišničar iz Labina i ‘svo blago Raklja (petehi, ovce, krave…)’
Namjera je bila uz ‘Žurnadu’ Radio Pule stvoriti pjesmu, koja će uvijek biti uz istarskega čovika, težaka, od nikada uzdavno, i za vajk, kaže nam Serđo Valić.